Spring naar hoofdtekst

DVD backup met VOBcopy en Handbrake

Geplaatst op door .
Laatste aanpassing op .

Inleiding

In een eerdere post schreef ik trots over mijn verzameling StarTrek op dvd. Jammer genoeg moest ik een tijd geleden vaststellen dat de plastic schijfjes te lijden hadden van de tand des tijds - of kwalitatief slechte grondstoffen. Er traden een groot aantal leesfouten op, nog geen 4 jaar na aankoop. Geen programma of lezer kon er meer mee overweg. Sommige afleveringen kón ik simpelweg niet meer bekijken.

Nu zou je kunnen argumenteren, dat ik alle afleveringen toch al heb gezien? Jawel, maar het gaat om het principe. Uiteindelijk heb ik drie van de vijf series voor een prikkie verkocht met de opmerking over de slechte kwaliteit erbij. Ik moest en zou een alternatief vinden!

Back-up

Voor de dvd's die wel nog te lezen waren, zocht ik een mogelijkheid om de video's naar een harde schijf te kopiëren. Over de legaliteit van deze actie verschillen de meningen, maar in Nederland schijnt het te worden toegestaan. Wel zul je de kopieerbeveiliging moeten omzeilen met, bijvoorbeeld, libdvdcss2.

Het commandline tool vobcopy voldoet precies aan die wens. Met de opties --mirror en --output-dir krijg je een volledige kopie van de schijf in de opgegeven map:

vobcopy --mirror --output-dir ./S1D2/

Handbrake

Tijdens het onderzoek naar de juiste tools kwam ik ook het grafische programma Handbrake tegen. Het is een extreem veelzijdig programma om video's te converteren vanuit en naar verschillende formaten. Daaronder zijn ook functies om losse hoofdstukken, complete dvd's, ondertiteling en audiotracks te kopiëren.

Terug naar boven

Inhoudsopgave

Delen

Met de deel-knop van uw browser, of met onderstaande koppelingen deelt u deze pagina via sociale media of e-mail.

Atom-feed van FWiePs weblog

Artikelen


Categorieën

Doorzoek de onderstaande categorieën om de lijst met artikelen te filteren.


Terug naar boven