Spring naar hoofdtekst

LG DVD-station met Bluebirds rootkit

Geplaatst op door .
Laatste aanpassing op .

Inleiding

Een tijdje geleden kreeg ik een desktop computer onder behandeling waar bij nader inzien iets bijzonders mee aan de hand was; iets dat ik nog nooit eerder had meegemaakt. Toen ik de computer van een blanco Linux-installatie had voorzien, begon ik de verschillende randapparatuur te testen. Ook het DVD-station (LG GH22NS50) kwam aan de beurt.

DVD's afspelen

Het afspelen van commerciële, door middel van CSS (Content Scrambling System) beveiligde DVD's is voor GNU/Linux-gebruikers een juridisch pijnpunt. Gelukkig is het heel eenvoudig om het alsnog legaal voor elkaar te krijgen. Installeer en configureer het volgende pakket:

sudo apt install libdvd-pkg;
sudo dpkg-reconfigure libdvd-pkg;

Lege lade… of toch niet?

Toen ik met de VLC mediaspeler een film had afgespeeld, de DVD verwijderde en de lade sloot, verscheen er plotseling een verwisselbaar apparaat. Een virtuele cd-rom met een Windows-programma genaamd Bluebirds.exe. Als ik de lege lade opende verdween de schijf, als ik haar opnieuw sloot verscheen ze weer als vanzelf. Wat was hier aan de hand?

LG had blijkbaar op een blauwe maandag het idee om de computers van hun klanten te voorzien van een hulpje in de taakbalk genaamd Bluebirds. Ik heb niet kunnen achterhalennn wat het doel zou moeten zijn van deze applicatie, maar wel dat zo'n beetje alle gebruikers er een hekel aan hebben.

Verwarring alom

Ik ging op zoek naar gelijkgezinden en vond een informatieve forumpost. Deze verwees onder meer naar de officiële downloadpagina waar maar liefst 4 × dezelfde hyperlink staat opgenoemd naar de meest recente update TL03. Om de verwarring compleet te maken, staan de firmware updates voor twee verschillende typen DVD-stations (GH22LS50 en GH22NS50) gebroederlijk naast elkaar.

Omdat ik GNU/Linux gebruik, moest ik een mogelijkheid zoeken om de update te installeren. Met behulp van Wine startte het updateprogramma, maar het DVD-station werd niet herkend! Ik probeerde een ander updatebestand, een andere Wine-versie… het mocht niet baten. Uiteindelijk besloot ik het DVD-station uit te bouwen en met een externe SATA-adapter aan een Windows-PC te hangen. Daar verliep de update zonder problemen.

Epiloog

Ik wilde heel graag weten waarom de installatie met Wine niet functioneerde; zeker omdat deze compatibiliteitslaag sinds mijn laatste ervaringen behoorlijk gegroeid is in functionaliteit en stabiliteit. Wat blijkt? Ik had in mijn ijver de firmware voor het verkeerde type gedownload. D'oh!

Terug naar boven

Inhoudsopgave

Delen

Met de deel-knop van uw browser, of met onderstaande koppelingen deelt u deze pagina via sociale media of e-mail.

Atom-feed van FWiePs weblog

Artikelen


Categorieën

Doorzoek de onderstaande categorieën om de lijst met artikelen te filteren.


Terug naar boven