Spring naar hoofdtekst

Moto G6 met LineageOS; of niet?

Geplaatst op door .
Laatste aanpassing op .

Inleiding

Sinds een aantal jaren ben ik een enthousiaste gebruiker van Android. Of eigenlijk een enthousiaste bouwer van Android firmware, zogenaamde Custom ROMs. Ik begon met mijn persoonlijke toestel van dat moment: een Huawei Ascend Y550. Op basis van het LineageOS-project en een passende Linux-kernel bouwde ik ongeveer elke maand een nieuw ROM voor het inmiddels 8 jaar oude toestel. Zo lang de mensen van LineageOS versie 7.1.2 (Nougat) nog ondersteunen met de maandelijkse beveiligingsupdates, zal ik dat ook blijven doen.

Toen de gelegenheid zich voordeed en het budget het toeliet kwam er een nieuwe smartphone in huis: een Motorola G6 (codenaam ali). Bij die keuze hield ik zoveel mogelijk rekening met bestaande (of misschien toekomstige) ondersteuning door LineageOS.

XDA-developers

Motorola heeft de officiële ondersteuning voor dit toestel met de laatste update beëindigd. Het zal dus altijd blijven steken op Android 9.0 met een beveiligingsniveau van april 2020. Dat vind ik schandalig. Ik ging op zoek naar een alternatief…

In eerste instantie vond ik een van LineageOS afgeleide ROM genaamd RevengeOS. Meteen probeerde ik of ik de bouw zelf kon reproduceren. Dat lukte niet – ik zocht verder. Toen kwam ik een discussie op het spoor die precies bood wat ik zocht: een recent custom ROM voor de G6 met LineageOS op basis van Android 10.0 en beveiligingsupdates tot en met oktober 2020. Ik zocht en vond de instructies voor de installatie – klaar!

Hoop en tegenslag

Ook dit ROM probeerde ik natuurlijk zelf te bouwen; zeker omdat het gebruikelijk is om bij het publiceren van een ROM ook altijd te verwijzen naar de bronnen voor kernel en besturings­systeem. Ik ging met beide aan de slag en… het bouwen mislukte. Niet één keer, niet twee keer, maar vaak. Heel vaak. Telkens opnieuw worstelde ik me door de foutmeldingen op het scherm.

Toen de bouw uiteindelijk slaagde kon ik mijn geluk niet op! Ik flashte het versgebouwde ROM en wachtte geduldig af totdat de boot-animatie van LineageOS zou plaatsmaken voor het daaropvolgende startscherm. Ik bleef wachten… en wachten… tot vijf uur lang. Uiteindelijk gaf ik op en vroeg de originele bouwer om hulp.

Terug naar af

Omdat een niet actuele, maar werkende smartphone beter is dan een niet opstartende smartphone, zocht en vond ik dan toch de instructies om terug te keren naar de originele firmware van Motorola. Gelukkig is deze zonder problemen te downloaden bij lolinet.com.

Het toestel moet eerst in bootloader modus worden opgestart. Schakel het daartoe eerst uit. Daarna houd je Vol- vast terwijl je de Power-toets indrukt. Tot slot sluit je het toestel via USB aan op een computer en voer je onderstaande commando's uit:

Code in-/uitklappen
fastboot devices
fastboot oem fb_mode_set
fastboot flash partition gpt.bin
fastboot flash bootloader bootloader.img
fastboot flash modem NON-HLOS.bin
fastboot flash fsg fsg.mbn
fastboot erase modemst1
fastboot erase modemst2
fastboot flash dsp adspso.bin
fastboot flash logo logo.bin
fastboot flash boot boot.img
fastboot flash recovery recovery.img
fastboot flash system system.img_sparsechunk.0
fastboot flash system system.img_sparsechunk.1
fastboot flash system system.img_sparsechunk.2
fastboot flash system system.img_sparsechunk.3
fastboot flash system system.img_sparsechunk.4
fastboot flash system system.img_sparsechunk.5
fastboot flash system system.img_sparsechunk.6
fastboot flash system system.img_sparsechunk.7
fastboot flash system system.img_sparsechunk.8
fastboot flash system system.img_sparsechunk.9
fastboot flash vendor vendor.img_sparsechunk.0
fastboot flash vendor vendor.img_sparsechunk.1
fastboot flash oem oem.img
fastboot erase cache
fastboot erase userdata
fastboot erase DDR
fastboot oem fb_mode_clear
fastboot oem lock
fastboot oem lock

Hiermee wordt het complete toestel weer 'als nieuw' met een vergrendelde bootloader en originele firmware van de fabrikant.

Alternatief

Koppig als ik ben, bleef ik zoeken naar een alternatieve, veiligere firmware voor mijn toestel. Ik vond uiteindelijk een LineageOS-afgeleide genaamd ResurrectionRemixOS. Hierbij gaf de ontwikkelaar aan dat hij dit toestel volledige en officiële ondersteuning wil geven binnen het RROS-project. Daar wordt een mens blij van!

Dit keer lukte het mij wél om, met de geleerde lessen van de andere ROMs in mijn achterhoofd, het actuele ROM (versie 8.6.4) zelf te bouwen. Dit was op dat moment zelfs actueler dan het officiële ROM (versie 8.6.3).

Conclusie

Normaal gesproken ga ik altijd voor de oorspronkelijke, schone versie van software, hardware en firmware. ResurrectionRemixOS is een afgeleide van LineageOS, maar het is wel bijna volledig functioneel en door mijzelf tot een ROM te bouwen. De uitbreidingen en aanpassingen ten opzichte van LineageOS zijn weloverwogen en best mooi om te zien. Op deze manier kan mijn toestel er weer jaren tegenaan - zo lang de hardware het volhoudt. :)

Terug naar boven

Inhoudsopgave

Delen

Met de deel-knop van uw browser, of met onderstaande koppelingen deelt u deze pagina via sociale media of e-mail.

Atom-feed van FWiePs weblog

Artikelen


Categorieën

Doorzoek de onderstaande categorieën om de lijst met artikelen te filteren.


Terug naar boven