Spring naar hoofdtekst

Reanimatie van een Gemberbrood

Geplaatst op door .
Laatste aanpassing op .

Inleiding

Zoals menigeen bewaar ook ik mijn oude telefoons. Zij het de bedrade toestellen voor op het bureau, of de vorige smartphone die elke dag nog kleiner lijkt dan de dag daarvoor. Zo vond ik deze week mijn eerste Android-toestel terug: een Samsung Galaxy mini, typenummer GT-S5570 uit januari 2011.

Ik kon me herinneren dat ik er ooit mee had gestoeid. Ik wilde er toen een nieuwe(re) firmware op zetten. Blijkbaar was dat niet gelukt, want het toestel startte niet meer normaal op. Zou ik op de een of andere manier de originele firmware terug kunnen halen?

Forum

Gelukkig weet ik in zo'n geval het XDA-developers forum te vinden en was er ook nu een ervaren iemand zo vriendelijk om zijn instructies achter te laten. De download-links waren niet allemaal meer geldig; maar ja, wat kun je verwachten van een toestel en forumpost die al bijna 10 jaar oud zijn?

Van mijn eerdere poging had ik de daadwerkelijke firmware nog bewaard; een ZIP-bestand van 134 MB, uitgepakt 238 MB met de bijzondere extensie .tar.md5. In bovengenoemde post volgde ik de instructies van Methode 2 (alles-in-één).

Odin en Windows

Voor het buiten de gebaande paden flashen of updaten van firmware op toestellen van Samsung, kun je niet anders dan gebruik maken van Odin, een Windows-applicatie met een iets minder-dan-gemiddeld legale bijsmaak. Het programma kent alle ins en outs van zo'n beetje de gehele Samsung product­catalogus, maar is niet echt intuïtief te bedienen. Gelukkig was de genoemde forumpost heel duidelijk inzake welk vinkje je wél, en welk vinkje je ABSOLUUT NIET moest aanvinken voor een succesvolle flash.

Nadeel voor mij was wel dat dit programma enkel en alleen onder Windows draait. Mijn ervaring met het cross-platform alternatief Heimdall is minder goed – waarschijnlijk door gebrek aan inzicht van mijn kant. Aldus ging ik op zoek naar een mogelijkheid om in een virtuele machine de oude smartphone met Android 2.3 te reanimeren.

Mottenballen

Met een behoorlijke dosis trial-and-error kwam ik tot de conclusie dat mijn virtuele Windows niet geschikt was om een in download-modus staande Android-dinosaurus via USB een nieuw leven te geven. Het statusdisplay van Odin gaf wel 'Connecting...' aan, maar na een time-out eindigde de zoveelste poging altijd met 'FAILED'. Ik moest en zou ergens een fysieke Windows-machine vandaan halen!

"Wie wat bewaart, die heeft wat," moet ik hebben gedacht toen ik in een ver verleden een oude Dell Optiplex 760 aan de kant zette als mogelijke reserve-PC. Origineel werd dit systeem met Windows Vista uitgeleverd. De geliefde opvolger daarvan (Windows 7) is sinds januari 2020 vogelvrij verklaard. Dus dit systeem was (qua beveiliging) helemáál ten dode opgeschreven.

Reanimatie

Ondanks mijn bedenkingen besloot ik toch met de geplande reanimatie door te gaan. Ik installeerde het besturingssysteem (Vista) opnieuw met behulp van een met WoeUSB-cli gebakken USB-stick; op zich al een novum. Uit veiligheidsoverweging liet ik de (inter-)netwerkverbinding onaangesloten. Ik volgde de instructies nauwlettend en kopieerde via een USB-stick alle bestanden die ik op de Vista-PC nodig had daar naartoe.

Onder andere moesten de juiste USB-stuurprogramma's van Samsung worden geïnstalleerd. Toen het flashen met Odin maar niet wilde lukken, zocht ik mijn toevlucht tot het vervloekte Samsung Kies – een applicatie die onder Windows 10 zelfs standaard verboden is en geblokkeerd wordt. Het installatiebestand van Kies vereiste een internetverbinding en ik moest dan toch maar overstag…

Finale

Uiteindelijk is het me gelukt om met Windows Vista, de 64-bit stuurprogramma's van Dell, Kies en Odin Multi-downloader de smartphone terug tot leven te wekken. Ik koppelde hem via wifi aan ons gastennetwerk en richtte een Google-account in. De mailbox was bereikbaar en ik was blij! Tot zover de succesvolle kant van dit verhaal.

Tot mijn spijt stelde ik vast dat de Android browser - zelfs met juist ingestelde datum en tijd - geen HTTPS-verbindingen aankon. Aangezien het overgrote merendeel van het internet tegenwoordig (gelukkig!) met SSL versleuteld communiceert, kon ik ook deze toepassing afschrijven.

Jammer, maar helaas

Dat brengt me, na een heel lang verhaal, bij de kern van dit artikel. Ik had er bijna een TL;DW (too long, didn't write) van gemaakt. Wat denk je te bereiken als je een smartphone van bijna 10 jaar oud nog nieuw leven in wil blazen? Het is nogal ontnuchterend om vast te stellen dat zo'n ding écht niets meer kan betekenen. Ik vind het zonde van de grondstoffen; de accu is nog goed, GPS en 2G met een passende SIM-kaart zullen beslist nog werken.

Ik denk dat ik het toestel weer onderin de bureaula stop. Tot er op een dag iemand met een briljant idee op de proppen komt om zo'n oertijd-gemberbrood een nieuwe bestemming te geven…

Terug naar boven

Inhoudsopgave

Delen

Met de deel-knop van uw browser, of met onderstaande koppelingen deelt u deze pagina via sociale media of e-mail.

Atom-feed van FWiePs weblog

Artikelen


Categorieën

Doorzoek de onderstaande categorieën om de lijst met artikelen te filteren.


Terug naar boven