Spring naar hoofdtekst

WiFi-hotspot onder Ubuntu 18.04 LTS

Geplaatst op door .
Laatste aanpassing op .

Inleiding

Soms is het noodzakelijk om een WiFi-netwerk op te zetten met een bepaalde naam en bijpassend wachtwoord. Zo ook in dit geval, waar ik een iPad van al zijn bekende netwerkinstellingen moest ontdoen. Pas na deze reset maakte het apparaat opnieuw verbinding met mijn gastennetwerk; maar was dus ook de gegevens van zijn eigen 'thuisnetwerk' vergeten…

Ik bedacht dat ik mijn mobiele telefoon met LineageOS kon gebruiken als mobiele hotspot. Hier kon ik zonder problemen het SSID en het bijbehorende wachtwoord instellen. De iPad maakte daarna zonder morren een draadloze verbinding. Toch was ik nog niet gerustgesteld. Zou het apparaat bij thuiskomst zich daadwerkelijk volledig automatisch met het thuisnetwerk verbinden?

Poging 2

Aldus ging ik in mijn hardwarevoorraad op zoek naar een oude draadloze router die ik tijdelijk kon gebruiken als proefkonijn. Onderweg kwam ik een USB-WiFi-adapter tegen en dacht: dat kan natuurlijk ook! Ik plugde het apparaatje in mijn desktop-PC en stelde vergenoegd vast, dat Ubuntu 18.04 LTS's netwerkmanager mij een heel comfortabele manier bood om een hotspot in te richten.

Ik paste met behulp van nm-connection-editor zowel SSID als wachtwoord aan en… Er gebeurde helemaal niets. Steeds opnieuw werd het SSID terug ingesteld op de hostnaam van mijn desktop-PC. Herstarten van NetworkManager of het gehele systeem mochten niet baten. Telkens weer verdween de door mij ingestelde netwerknaam.

Lang leve CLI

Ik zocht en vond een oplossing in de vorm van nmcli. De NetworkManager blijkt namelijk ook via de commandline te kunnen worden bestuurd en bestierd. Met de volgende twee commando's was het pseudo-thuisnetwerk voor de genoemde iPad een feit:

nmcli connection modify Hotspot ssid MIJN-THUIS-SSID
nmcli connection up Hotspot
Terug naar boven

Inhoudsopgave

Delen

Met de deel-knop van uw browser, of met onderstaande koppelingen deelt u deze pagina via sociale media of e-mail.

Atom-feed van FWiePs weblog

Artikelen


Categorieën

Doorzoek de onderstaande categorieën om de lijst met artikelen te filteren.


Terug naar boven