Spring naar hoofdtekst

Youtube download in delen, met lijm

Geplaatst op door .
Laatste aanpassing op .

Inleiding

In een nostalgische bui ging ik dezer dagen op zoek naar een televisieserie uit mijn jeugd: Batman (1966). Op Youtube vond ik een playlist met de naam "The Complete Series". Het waren 41 fragmenten van ongeveer 5 minuten per stuk. Na het eerste fragment begon automatisch het tweede, dat daarop aansloot: mooi!

Maar een hele reeks fragmenten kijken, met na elk fragment een scherm vol Youtube-aanbevelingen; al dan niet met minuten lang reclame rondom? Nee, dat gaan we anders doen…

yt-dlp

De eenvoudigste manier om video's van (onder andere) Youtube te downloaden is met behulp van yt-dlp, de opvolger van youtube-dl. Eerstgenoemde project wordt actief doorontwikkeld en continu up-to-date gehouden. De bediening is nagenoeg gelijk aan de voorganger. Met één simpel commando vonden de clips hun weg naar mijn harde schijf:

yt-dlp "https://www.youtube.com/watch?v=..."

ffmpeg

Toen wilde ik de fragmenten graag geautomatiseerd samenvoegen, achter elkaar plakken, of in het Engels: to concatenate. Ik besloot mijn favoriete audio-video-tool om hulp te vragen en zie daar; ffmpeg biedt een filter om precies deze functie uit te voeren.

ffmpeg -f concat -i list-of-files.txt output.webm

Het programma verwachtte dan wel een lijst van de samen te voegen video's (list-of-files.txt) in een specifiek formaat:

file 'video1.webm'
file 'video2.webm'
file 'video3.webm'
...

Goochelen met bestandsnamen

Natuurlijk is het leven niet zo eenvoudig als het op het eerste oog lijkt. In deze specifieke playlist hadden de clips geen volgnummer, maar slechts een titel die geen enkel verband hield met de volgorde in de reeks. Hoe zou ik nu het lijstje voor ffmpeg kunnen samenstellen? De clips waren wel in volgorde gedownload en op mijn harde schijf opgeslagen. ls to the rescue!.

Maar er was nog een probleem: de apostrofs in de bestandsnamen; ffmpeg zou daar beslist over gaan klagen bij het uitlezen van de lijst. Oké, dan gooien we er nog wat sed-magie tegenaan:

# list all webm-files, sort in reverse by birth time
# pipe to sed, escaping all apostrophes "'" with "'\''"
# prepend "file '" to all filenames
# append "'" to all filenames
ls --reverse --time=birth *.webm | sed \
 -e "s/'/'\\\\''/g"       \
 -e "s/^/file '/"        \
 -e "s/$/'/"           \
> list-of-files.txt

Finale

Met dit commando kreeg ik een mooi lijstje van bestandsnamen voor ffmpeg. Toen ik het uitvoerde, klaagde het programma nog één laatste keer: de clips hadden 'onveilige' tekens in de bestandsnamen, met name het uitroepteken (!). Omdat dat in dit geval geen bezwaar was, besloot ik de waarschuwing uit te schakelen met de -safe optie – zie ook de ffmpeg documentatie.

ffmpeg -f concat -safe 0 -i list-of-files.txt -c copy output.webm;

Klaar!

Terug naar boven

Inhoudsopgave

Delen

Met de deel-knop van uw browser, of met onderstaande koppelingen deelt u deze pagina via sociale media of e-mail.

Atom-feed van FWiePs weblog

Artikelen


Categorieën

Doorzoek de onderstaande categorieën om de lijst met artikelen te filteren.


Terug naar boven